Ako vymeniť stĺpce v Tabuľkách Google

Podobne ako Dokumenty sú odpoveďou spoločnosti Google na Microsoft Word, Tabuľky sú alternatívou spoločnosti Google k tabuľkovému softvéru Microsoft Excel.

Skvelá vec na Tabuľkách je, že ide o webový softvér, ktorý môžete otvoriť vo svojom prehliadači a zdieľať ho s viacerými ľuďmi. Preto nie je prekvapujúce, že mnohí uprednostňujú nastavenie tabuliek s tabuľkovým procesorom Google. Pokiaľ ide o úplné pohodlie, Sheets má veľa možností. Na začiatok je výmena stĺpcov tabuľky v Tabuľkách jednoduchšie.

Pozrime sa na tri rôzne spôsoby, ako môžete rýchlo a jednoducho vymieňať stĺpce v Tabuľkách Google.

Ako vymeniť stĺpce v Tabuľkách Google

Ako už bolo spomenuté, existujú tri spôsoby, ako to dosiahnuť: ťahaním stĺpcov, výmenou stĺpcov alebo pomocou doplnku Power Tools.

Každé z týchto riešení zvládne svoju prácu, takže si vyberte to, ktoré vám najviac vyhovuje.

Vymeňte stĺpce tabuľky ich pretiahnutím

Prvým spôsobom je jednoducho pretiahnuť jeden stĺpec cez druhý. Presunutie myšou je pravdepodobne najlepší spôsob, ako zameniť stĺpce tabuľky v Tabuľkách.

Otvorte napríklad prázdnu tabuľku v Tabuľkách Google a potom do stĺpcov A a B zadajte „Stĺpec 1“ a „Stĺpec 2“.

Zadajte „Jan“ do A2, „Feb“ do A3, „Marec“ do A4 a „Apríl“ do A5. Zadajte nejaké náhodné čísla do buniek B2 až B5. Nezáleží na tom, čo zahrniete do tohto stĺpca, pokiaľ je vaša tabuľka takmer rovnaká ako tá, ktorá je znázornená na snímke nižšie. Musí to stačiť na to, aby ste mali predstavu o tom, čo robíte.

Kliknutím na hlavičku stĺpca A ho vyberte. Kurzor by sa mal stať rukou. Potom znova kliknite na hlavičku stĺpca A a podržte ľavé tlačidlo myši. Potiahnite prvý stĺpec tabuľky cez stĺpec B. Tým sa vymenia stĺpce tabuľky ako na snímke priamo nižšie.

Stĺpec 1 je teraz v B a 2 je v A. Okrem toho môžete súčasne zamieňať viacero stĺpcov tabuľky. Ako príklad zadajte „Stĺpec 3“ do C a „Stĺpec 4“ do D. Vaša tabuľka by potom mala byť podobná tej, ktorá je uvedená nižšie.

Najprv kliknite na hlavičku stĺpca A a vyberte ho. Potom stlačte a podržte kláves Shift a vyberte stĺpec B, čo vám umožní vybrať viacero stĺpcov bez zrušenia výberu prvého. Dva stĺpce by sa mali vybrať tak, ako je uvedené nižšie.

Teraz kliknite na hlavičku stĺpca A a podržte ľavé tlačidlo myši. Potiahnite stĺpce 2 a 1 cez stĺpce C a D a pustite ľavé tlačidlo myši. Tým sa vymenia stĺpce 2 a 1 za stĺpce 3 a 4, ako je uvedené nižšie.

Vymeňte stĺpce tabuľky kopírovaním a vkladaním

Používatelia Tabuliek môžu ďalej zamieňať stĺpce tak, že ich skopírujú a prilepia. Do schránky môžete naraz skopírovať iba jeden rozsah buniek, ale stále môžete zamieňať stĺpce tabuľky vložením druhej kópie tabuľky do prázdnej oblasti tabuľky.

Môžete to vyskúšať v tabuľke Tabuliek Google výberom rozsahu buniek A1:D5. Stlačením klávesovej skratky Ctrl + C skopírujte tabuľku. Vyberte rozsah buniek F1:I5, ktorý obsahuje presne rovnaký počet riadkov a stĺpcov ako skopírovaná tabuľka, a stlačte Ctrl + V. Tým sa do tabuľky vloží druhá tabuľka, ako je znázornené nižšie.

Teraz môžete skopírovať a prilepiť stĺpce tabuľky z rozsahu buniek F1:I5 cez prvú tabuľku. Vyberte napríklad stĺpec H a stlačte klávesovú skratku Ctrl + C. Potom vyberte stĺpec B a stlačením Ctrl + V prilepte stĺpec 3 do B, ako je uvedené nižšie.

Stĺpec 3 je teraz v stĺpcoch B aj C prvej tabuľky. Stĺpec 1 v prvej tabuľke môžete obnoviť výberom stĺpca G a stlačením Ctrl + C. Kliknite na hlavičku stĺpca C a stlačte klávesovú skratku Ctrl + V. Stĺpec 1 bude potom v stĺpci C prvej tabuľky.

Teraz ste vymenili stĺpec 1 a stĺpec 3 v prvej tabuľke ich skopírovaním a vložením. V tabuľke je stále ešte druhá tabuľka na odstránenie. Vyberte rozsah buniek F1:I5 a stlačením klávesu Del vymažte duplicitnú tabuľku.

Táto metóda je o niečo viac kruhová ako len pretiahnutie stĺpcov tam, kde ich potrebujete, ale stále je dokonale funkčná.

Vymeňte stĺpce s elektrickým náradím

Tabuľky Google majú tiež množstvo doplnkov, ktoré rozširujú jeho možnosti. Power Tools je jedným z tých doplnkov, ktoré nájdete po kliknutí na tento odkaz. Medzi jeho rôzne funkcie patrí aj šikovný Zamiešať nástroj.

Po pridaní Power Tools do Tabuľky kliknite na Doplnky >Elektrické náradie >Štart otvoríte bočný panel zobrazený na snímke priamo nižšie. Ďalej kliknite Údaje a Zamiešať otvorte možnosti, pomocou ktorých môžete upraviť rozloženie tabuľky. To zahŕňa Celé kolóny možnosť, s ktorou môžete zamieňať stĺpce.

Najprv vyberte možnosť Celé stĺpce. Potom kliknite na hlavičku stĺpca A a podržte ľavé tlačidlo myši. Presuňte kurzor na záhlavie stĺpca B a vyberte oba stĺpce. Stlačte tlačidlo Zamiešať tlačidlo na výmenu stĺpcov 2 a 3.

Záverečné myšlienky

Tabuľky Google sú výkonnou alternatívou k programu Microsoft Excel a ak máte záujem prejsť na Tabuľky, možno vás bude zaujímať, ako vykonávať niektoré z úloh, ktoré bežne používate v Exceli.

Existuje teda niekoľko rôznych spôsobov, ako môžete v Tabuľkách zamieňať stĺpce. Ak máte záujem dozvedieť sa viac o Tabuľkách Google, prečítajte si niektoré z našich ďalších článkov, ako napríklad Ako vypočítať počet dní medzi dátumami v Tabuľkách Google a Ako zvýrazniť duplikáty v Tabuľkách Google.