Ako odinštalovať Creative Cloud na Macu

Keď sa zaregistrujete v službe Adobe Creative Cloud, nainštaluje sa Aplikácia Creative Cloud. Táto aplikácia funguje ako centrálne centrum, prostredníctvom ktorého môžete inštalovať aplikácie Creative Cloud, ako sú Photoshop, Illustrator a Premiere, spravovať licencovanie predplatného a pristupovať k súvisiacim službám Adobe, ako sú Adobe Stock a Behance.

Ak máte problémy s aplikáciou Creative Cloud alebo ak ste nechali vypršať predplatné Creative Cloud a neplánujete si ho obnoviť, možno budete musieť odinštalovať Creative Cloud zo svojho Macu. Tu je postup, ako odinštalovať aplikáciu Creative Cloud a jednotlivé aplikácie Creative Cloud v systéme macOS.

Ako odinštalovať Creative Cloud na Macu

Odinštalujte aplikáciu Creative Cloud

Na pracovnej ploche Macu skontrolujte, či je aktívnou aplikáciou Finder, a vyberte Prejdite na položku > Nástroje z panela s ponukami v hornej časti obrazovky.

nástroje pre Mac idú

Tým sa spustí nové okno Finder a zobrazí sa priečinok Utilities. Prípadne môžete prejsť vo Finderi priamo na Macintosh HDAPplicationsUtilitiesAdobe Installers. V priečinku Utilities otvorte priečinok s názvom Adobe Installers.

Adobe installers mac

Počet položiek v tomto priečinku bude závisieť od vašej verzie Creative Cloud a počtu nainštalovaných aplikácií Creative Cloud. Ak chcete odinštalovať aplikáciu Creative Cloud, vyhľadajte ju a spustite Odinštalujte Adobe Creative Cloud a po zobrazení výzvy zadajte heslo správcu.

Odinštalujte aplikáciu Creative Cloud

Vyberte Odinštalovať z potvrdzovacieho okna:

Odinštalovať Creative Cloud Button

Potom sa začne proces odinštalovania Creative Cloud a jeho stav bude indikovať indikátor priebehu.

Odinštalovanie Creative Cloud Progress Bar

Po odinštalovaní Creative Cloud kliknite Zavrieť dokončiť.

kreatívny cloud bol odinštalovaný

A je to! Ak ste odinštalovali Creative Cloud, pretože opúšťate službu, všetko je pripravené. Ak ste ho odinštalovali z dôvodu riešenia problémov, odporúčam vám najprv reštartovať Mac a potom použiť inštalačný program Creative Cloud na preinštalovanie čistej kópie.

Odinštalujte zahrnuté aplikácie Creative Cloud

Ak by ste nechceli odinštalovať samotný Creative Cloud, ale odinštalovať aplikáciu v ňom (ako Photoshop), potom by ste to namiesto toho urobili z ikony na lište ponuky Creative Cloud, ktorá vyzerá takto:

Ikona panela ponuky Creative Cloud

Kliknite na ikonu Creative Cloud na paneli s ponukami a prejdite na položku aplikácie a nájdite nainštalovanú aplikáciu v zozname Moje aplikácie a služby. Kliknite na malú šípku smerujúcu nadol na pravej strane Otvorené tlačidlo a vyberte Odinštalovať z menu.

Odinštalovanie Photoshopu v rámci Creative Cloud

Pri odinštalovaní aplikácie sa pod tou istou ikonou Creative Cloud zobrazí indikátor priebehu, a to v hornej časti aj vedľa názvu aplikácie:

Odinštalovanie aplikácie Photoshop Progress

Tento proces budete musieť zopakovať pre každú aplikáciu, ktorú chcete odinštalovať, a neskôr môžete aplikácie znova nainštalovať tak, že sa vrátite do tejto ponuky a kliknete na príslušné Inštalácia tlačidlo.

Voliteľné: Použite Creative Cloud Cleaner

Vyššie uvedené kroky na odstránenie Creative Cloud alebo jednotlivej aplikácie v ňom by mali vo väčšine prípadov fungovať, ale ak máte stále problémy so službou alebo konkrétnou aplikáciou, môžete vyskúšať Nástroj Adobe CC Cleaner Tool, bezplatný nástroj od spoločnosti Adobe, ktorý dokáže „presnejšie odstrániť záznamy o inštalácii aplikácií Creative Cloud alebo Creative Suite, ktoré sa mohli poškodiť alebo môžu spôsobovať problémy s novou inštaláciou“.

Stačí prejsť na webovú stránku nástroja, kde nájdete odkazy na stiahnutie a kroky na riešenie problémov pre macOS aj Windows.