Recenzia SanDisk Ultra II 240GB

80 £ Cena pri kontrole

Vďaka názvu SanDisk to znie ako špičkový disk, ale to je klamlivé – jeho cena 80 GBP a kapacita 240 GB znamenajú, že stojí iba 33 p za gigabajt, čo z neho robí jeden z najlacnejších SSD od známych značiek, ktoré si môžete kúpiť.

Recenzia SanDisk Ultra II 240GB

Je to prvá jednotka SanDisk, ktorá používa TLC NAND, a prvá jednotka pre spotrebiteľov, ktorá používa tento typ pamäte okrem spoločnosti Samsung. Tu použité čipy sú 19nm časti – procesný uzol menší ako polovica veľkosti 40nm kremíka Samsung. Inde SanDisk používa ovládač vyrobený spoločnosťou Marvell.

Recenzia SanDisk Ultra II 240GB

TLC NAND je zvolená skôr pre svoju cenu ako pre výkon, ale Ultra prekonala svoju hmotnosť v mnohých porovnávacích testoch, ktoré sme testovali. V sekvenčných testoch čítania a zápisu AS SSD dosiahol SanDisk rýchlosť 505 MB/s a 473 MB/s – čo nie je dostatočné tempo na to, aby znepokojilo Samsung 850 Pro, ale v dosahu drahších súperov.

Je to tiež lepší výkon ako iné lacné SSD. V niektorých menších testoch čítania ATTO bol SanDisk dvakrát rýchlejší ako cenovo dostupní súperi a dosahoval maximum pri 558 MB/s – sotva o nič pomalšie ako produkty vedúce na trhu. Ultra sa osvedčil ešte lepšie pri zapisovaní súborov; dosahovala rýchlosť až 506 MB/s, čo je na tak lacnú jednotku skvelý výsledok.

Medzitým v testovacej sade Anvil patrí jeho 4 MB sekvenčné čítanie s rýchlosťou 522 MB/s medzi najlepšie, aké sme kedy videli, a rýchlosť zápisu 475 MB/s je tiež slušná.

Recenzia SanDisk Ultra II 240GB

V iných oblastiach je pôvod rozpočtu SanDisk zrejmejší. V IOMeteri je jeho celková hodnota I/O 1 843 jedným z najhorších skóre, aké sme zaznamenali, a jeho maximálna doba odozvy I/O 52 ms je niekoľkonásobne pomalšia ako u najlepších SSD.

Za tieto peniaze je však SanDisk Ultra II 240 GB veľmi pôsobivý. V niektorých benchmarkoch zostáva v kontakte s najlepšími SSD a takmer v každom teste je rýchlejší a konzistentnejší ako jeho konkurenti s podobnou cenou. Crucial's MX100 bol kedysi rozpočtovým kráľom, ale teraz sa tejto koruny zmocnil SanDisk's Ultra II.

SanDisk Ultra II 240 GB

Kapacita240 GB
Cena za gigabajt£0.33
RozhranieSATA3
Nárokované prečítanie550 MB/s
Nárokovaný zápis500 MB/s
OvládačMarvell 88SS9187
Typ blesku NAND19NM TLC